Wild van planten

Ga je mee? Daslook plukken?


Of vlierbloesem, moerasspirea, gele kornoelje? Of op zoek naar de eerste smakelijke blaadjes en sprietjes? De mooiste eetbare bloemen? Berkensap? Wilde wortels?

Ik deel met liefde mijn kennis en enthousiasme over wilde planten en wil je graag leren en inspireren om dagelijks wat 'onkruid' te gebruiken in je eigen keuken.


Groente en fruit groeit overal - in het park, langs de weg, in je achtertuin - en je kunt het zomaar plukken en eten. Wanneer je weet welke planten je kunt eten en welke je beter kunt laten staan dan wordt de natuur één grote groentewinkel. Tijdens de workshops leer je in een paar uur tijd minstens twintig wilde planten en geneeskrachtige kruiden kennen waarvan je niet wist dat je het kon eten. Ze blijken niet alleen eetbaar te zijn, maar vaak ook heel mooi en smaakvol.


Oogsten in de natuur doe je met al je zintuigen. Je kijkt, voelt, kneust, ruikt, proeft, knipt en plukt de heerlijkste wilde planten, bessen, wortels, zaden en bloemen.

In elk seizoen is er een overvloed aan wilde groenten. Je leert de oeroude kennis over eetbare planten: wanneer je welke planten kunt plukken en hoe je ze kunt bereiden in de keuken Of hoe planten je gezondheid kunnen ondersteunen! Zo vergroot je je kennis van de natuur en daar heb je de rest van je leven plezier van.


Dagelijks een portie wild groen is gezond. Als kruidengeneeskundige kan ik je leren hoe je gericht je gezondheid kunt ondersteunen. Elke plant heeft zo haar eigen kwaliteit en specialiteit. Je kunt de helende kracht van planten heel goed bewaren in het gedroogde kruid, (thee) of je kunt een tinctuur of elixer (op basis van appelazijn) maken. Ook kun je kruiden in olie laten macereren om het te gebruiken als massageolie of er later een verzorgende zalf van te maken.
De mogelijkheden met de geneeskacht van planten zijn eindeloos.


Wat kun je nog sprokkelen in de herfst of winter? En wat pluk je in het vroege voorjaar, wanneer het lijkt alsof de natuur nog in diepe winterslaap is.

Omdat in elk seizoen weer andere eetbare planten groeien, organiseer ik in alle seizoenen verschillende workshops. In de vroege lente, nog voor de eerste moestuin-oogst, groeien er al wilde planten die het lichaam helpen reinigen en vitaal te worden na de winter. Dit zijn de meest jonge frisse blaadjes. In de zomer zijn er veel meer wilde groenten en bloeien ook de eetbare bloemen volop. In het najaar zijn er nog steeds veel bloemen en kunnen we lekkere dingen maken van de bessen en zaden. Een aantal planten kun je het hele jaar door goed plukken en vinden, maar zien er in elk seizoen weer wat anders uit. Wanneer je zelfstandig wilt wildplukken, is het verstandig om het herkennen van de planten vaker te oefenen en herhalen onder deskundige begeleiding. Je weet dan zeker dat je ook zelfstandig op een veilige manier wilde groenten uit de natuur kunt verzamelen.



Geniet van de rijkdom van de natuur en leer haar proeven

en bovendien: laat haar je smaken en voeden :)




Mevrouw Onkruid werkt zoveel mogelijk biologisch, plantaardig, lokaal en duurzaam.

De cursus wordt gegeven in de ruime, lichte, zelfgebouwde eco-schuur die in de wilde tuin staat

achter het ruim 100 jaar oude dijkhuisje in Ilpendam.