recepten

Wilde Pesto

Ingrediënten (dit is een richtlijn, gebruik vooral je gevoel - kijk en proef regelmatig tussendoor)

• 100 gram onkruid, alleen de blaadjes (in Italië gebruiken ze klassiek bascilicum, maar het kan ook met nederlandse kruiden)

• 50 gram noten en zaden (bijvoorbeeld cashewnoten, pompoenpitten, zonnebloempitten, sesamzaad, in Italië gebruiken ze pijnboompitten)

• 2 teentjes knoflook (of 1 grote) je kunt als je die hebt ook een daslookbolletje gebruiken

• 100 ml olijfolie of zonnebloemolie (of zo’n beetje op gevoel)

• 1 eetlepel citroensap

• 50 gram geraspte kaas (dit laat ik zelf meestal weg, in Italië wordt pecorino gebruikt, een schapenkaas - (oude)kaas van de geit of koe kan ook)

• snufje zout en evt. peper

 

Je kunt voor ‘wilde pesto’ dat gebruiken wat er op dat moment te vinden is. Bijvoorbeeld brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, hondsdraf, duizendblad, citroenmelisse, munt, paardenbloemblad, madeliefjes, daslook, lavas, blad van radijs, bieslook, rucola, peterselie, selderij, pimpernel, ect.)

Je kunt de blaadjes mengen, maar om zuiver te kunnen proeven hoe een bepaald onkruid smaakt als je het in de pesto verwerkt, is het leuk om een aantal verschillende pesto’s te maken van één kruid. Wanneer je weet hoe het onkruid smaakt, kun je het later op gevoel mengen met andere onkruiden om een betere smaak te krijgen.

Houd dan ook de overige ingrediënten constant. Als je de smaken van de wilde groenten wilt vergelijken, is het handig als de hoeveelheid knoflook en zout bijvoorbeeld overal ongeveer gelijk is.

Begin met het blad te snijden of knippen. Wanneer je het onkruid zo in de pesto gooit, zul je een draderige pesto krijgen, want de staafmixer kan de lange vezels niet kapotmaken. Snij of knip het blad en de dunne stengels dus op maximaal een halve centimeter lengte. Hoe meer je het geduld kunt opbrengen om de wilde groenten in kleine stukjes te knippen, smeuiiger de pesto zal worden...

Gooi de ingrediënten in een hoge smalle beker, Je hebt vloeistof (in dit geval olie) nodig om te kunnen mixen, dus hoe breder de bodem, hoe minder hoog de olie staat en hoe lastiger het wordt om te mixen. Duw de mixer helemaal tot de bodem (probeer de olie te bereiken met je mixer, alleen de blaadjes ronddraaien maakt geen pesto) en houd de beker evt een beetje scheef om een diepere laag olie te bereiken. Blijf de blender bewegen en haal telkens de ongeblenderde blaadjes van de zijkant met een lepeltje.

 

Groene smoothie

Ingrediënten voor 2 personen

• 1 banaan

• halve citroen

• stukje gember van 1 cm (meer kan ook)

• 1 sinasappel

• snufje kurkuma

• evt. snufje zeewier of spirulina

• onkruid zoals brandnetel, zevenblad, jonge kleefkruid toppen, (een beetje)hondsdraf, duizendblad, paardenbloemblad, dovenetel, citroenmelisse, munt, ect.

 

Snijd of knip alle onkruid in kleine stukjes van max een halve centimeter. anders krijg je draden in de smoothie. Je kunt als je dat lekker vindt ook sojaroom of yoghurt aan de smoothie toevoegen. Doe alles in een kom, en pureer (vrij lang) met de staafmixer tot een luchtige zachte massa. De staafmixer helpt je darmen alvast een stukje met het voorverteren van de onkruiden.

 

Oerhummus van groene linzen

• 2 tenen knoflook

• 75 gram groene linzen (gekookt gewicht)

• 2 eetlepels tahin of sesamzaad

• 3 eetlepels citroensap

• 1 theelepel gemalen komijn

• 3 eetlepels (soja)room

• snufje sambal of peper, naar smaak toevoegen

• snufje zout, naar smaak toevoegen

 

Je kunt zowel groene linzen uit blik nemen als gedroogde bonen. Gedroogde linzen moet je een een paar uur (of nacht) voor je het gaat maken in water wellen en daarna gaar koken. De linzen in de pot zijn voorgeweekt maar niet gekookt. Kook de linzen voor ongeveer 20 minuten.

Pureer de gare en uitgelekte bonen met de staafmixer tot een gladde massa. Voeg ook de knoflook, tahini, komijn, sojayoghurt toe. Breng de hummus op smaak met de sambal/peper, zout en citroensap. Doe dit op smaak brengen in kleine stapjes en proef regelmatig tot je de juiste smaak hebt bereikt. Serveer deze (oer)hummus met wat geroosterd brood.

 

Tempura wilde groenten

• wilde groenten, bijvoorbeeld daslook, paardenbloem, smeerwortel, munt, melisse, dovenetel, brandnetel, hondsdraf, zevenblad, ect

• 100 gr gezeefde bloem

• 1 pakje bakpoeder van ±15 gram

• ijskoud koolzuurhoudend water

• 1 eiwit

• snufje zout

• olie om te frituren

 

De grote truc van tempura is het grote temperatuurverschil tussen de olie en de tempura.

Zorg dus dat alle ingrediënten ijskoud zijn (eventueel even in de vriezer bewaren).

Verhit de olie. Vermeng de bloem en bakpoeder.

Voeg net voordat je gaat bakken het losgeklopte eiwit en zoveel ijskoud water toe totdat een yoghurtdik mengsel ontstaat (er mogen best wat klontjes blijven zitten).

Haal de groenten door het mengsel en frituur ze aan beide zijden goudgeel (door het temperatuurverschil zet het deeglaagje uit). Bewaar tussen de bakbuurten door het beslag in de koelkast of maak een au-bain-marie schaal met ijsblokjes waar je het beslag inzet.

Copyright © All Rights Reserved