workshops

Programma voor 2018

 

Natuurlijke schoonmaak en cosmetica - Veel verzorgende producten of schoonmaakmiddelen voor dagelijks gebruik kun je zelf maken. Maak zelf je wasmiddel, tandpasta, shampoo, huidcreme, badzout, schoonmaakmiddel, zeep, bruisbal of wat dan ook. Deze workshop kost €50,00 per persoon, inclusief kruidenthee, taart, lunch en een wilde planten wandeling.

Zondag 4 november 10-16 uur Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Fermenteren • verrot lekker! - Voordat de koelkast bestond, werden groenten houdbaar gemaakt door ze te fermenteren. Denk aan zuurkool. Belangrijker is misschien wel dat fermenteren de smaak van groenten aanzienlijk kan verbeteren en verdiepen (umami) en dat het enorm gezond is voor je darmen (pro-biotica). In deze workshop leer je wat fermenteren is, hoe je het zelf kunt doen en je proeft een aantal producten (kimchi, groente-pickels, kefir, miso, zuurdesem, appelazijn) die met behulp van fermentatie worden gemaakt. Daarna gaan we zelf aan de slag met bijvoorbeeld pickels, kimchi, appelazijn en/of zuurkool. De workshop kost €50,00 per persoon, inclusief kruidenthee, taart, lunch en een wilde planten wandeling. Ook neem je een 'goodiebag' vol zelfgemaakte fermentatieproducten mee naar huis!

Zondag 11 november 10-16 uur (vol) Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Kruidenapotheek voor de winter - Hoe kun je kruiden gebruiken bij winterse ongemakken? Je leert kruiden gebruiken bij het maken van huismiddeltjes tegen verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, koude handen, wintertenen en meer. Leer je eigen huisapotheek maken en gebruiken. Deze workshop kost €50,00 per persoon, inclusief kruidenthee, taart, lunch en een wilde planten wandeling.

Zondag 25 november 10-16 uur Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Wild High Tea - Kom taartjes eten in de heerlijke tuin of mooie schuur van Mevrouw Onkruid. Een avontuurlijke

'Wild Tea' met verschillende hartige hapjes, botanical bonbons en natuurlijk gezoete taartjes (plantaardig en zonder gebruik van geraffineerde suikers) Op verzoek kan de High Tea ook glutenvrij gemaakt worden.

€35,00 per persoon. Op aanvraag voor minimaal 8 maximaal 12 personen

Reserveer een plekje in de tuin op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Koken met onkruid • wilde lunch - Je wordt ontvangen met zelfgemaakte taart en thee uit eigen tuin. Ik neem je mee op speurtocht naar vergeten groenten en eetbaar onkruid in mijn eigen 'permacultuur' tuin. Je leert ongeveer twintig eetbare planten, bessen en/of bloemen kennen en proeven. Ik vertel verhalen over de geschiedenis van de plant en welk deel van de plant je op welke manier kunt gebruiken. We bereiden en delen samen een eenvoudige wilde lunch.

€30,00 per persoon, inclusief kruidenthee, koffie, taart, brood, smeersels, salade en soep. Wanneer je deze workshop combineert met de workshop "Geneeskracht van planten" in de middag, betaal je 50 euro voor de hele dag.

Geen workshops meer in 2018. Programma voor 2019 komt half oktober online.

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Geneeskracht van planten - Je wordt ontvangen met thee en taart uit eigen tuin. Ik neem je mee op speurtocht naar geneeskrachtige planten in mijn eigen 'permacultuur' tuin. Je leert ongeveer twintig geneeskrachtige planten kennen. Welk deel van de plant is op welke manier bruikbaar? Ik vertel verhalen over de geschiedenis van de plant, het medicinale gebruik vroeger en de practische bruikbaarheid nu. Je maakt zelf een kruidentinctuur of -elixer en een botanische pesto.

€25,00 per persoon, inclusief kruidenthee, taart en pesto-proeverij. Wanneer je deze workshop combineert met de workshop "Koken met onkruid - wilde lunch" in de ochtend, betaal je 50 euro voor de hele dag.

Geen workshops meer in 2018. Programma voor 2019 komt half oktober online.

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Koken met onkruid • wild diner - Speciaal voor de liefhebber van natuurlijk en plantaardig koken. Of voor de chef die de vegan kneepjes van het vak wil leren. Je gaat creatief koken met onkruid, eetbare bloemen, natuurlijke kleurstoffen, wilde planten en vergeten groenten. Alle gangen worden zelfgemaakt, het geheel vormt een volwaardige plantaardige maaltijd met alle kleuren, smaken, vormen en voedingsstoffen die je zou wensen. En mooi gepresenteerd: het lijkt wel kunst op tafel! 'De wilde chef' kost €50,00 per persoon, inclusief kruidenthee, koffie, taart, viergangen diner en drankjes. Enige kookervaring is handig.

Op zaterdag 29 september 15-20 uur

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Tuinkamerrestaurant - Wild plantaardig diner aan een lange tafel. Verrassend, eerlijk, mooi en kleurrijk.

Een feest voor alle zintuigen. Dagvers en alles zelfgemaakt. Biologisch, lokaal en puur, zoveel mogelijk uit eigen tuin.

Een viergangen wild diner (vegan) kost €35,00 per persoon, inclusief drankjes.

Vrijdag 12 oktober 18.30 - 21.30 uur (vol)

Reserveer een plekje aan tafel op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

 

 

Voor alle workshops, het tuinkamerdiner en de 'wild high tea' geldt: de groepsgrootte is acht tot maximaal twaalf personen, dus schrijf je op tijd in, de ruimte is snel vol. Ik werk met biologische, locale producten, waar mogelijk uit eigen tuin. De maaltijden zijn vegetarisch, volkoren en vers. Taartjes bak ik zonder gebruik van geraffineerde suiker. In overleg kan ik ook met andere dieetwensen rekening houden.

Na afloop ontvang je per mail een informatieblad (pdf) met de besproken planten en/of recepten en foto's.

 

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl ook als je nog iets wilt vragen. Of bel 06 2422 8314

 

Je kunt ook zelf een groep samenstellen van 8-12 personen, of met een groep op een eigen locatie leren wildplukken.

Een kinderfeestje met maximaal 8 kinderen (vanaf 10 jaar ongeveer) behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Locatie:

In de botanische schuur op de Monnickendammerrijweg 29 - 1452PL in Ilpendam.

 

Maaike Pfann yogadocent, tuinder, natuurmens en hobbykok. Maakte zo'n 10 jaar geleden kennis met het Eetbaar Landschap bij Michiel Bussink en is sindsdien in de leer bij verschillende wildplukgidsen als Carla de Bruin van IVN Amstelveen, Ben Brumagne van Forest to Plate en Erwin Flores van Casa Foresta. Ze is vierdejaars student bij de herboristenopleiding van het Kruidenrijk en volgde

de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw aan de Warmonderhof. Is (bestuurs)lid van het Wildplukgilde en van Foodwalks.

Schrijft elke maand een column over eetbaar onkruid voor www.paradijsvogelsmagazine.nl - Schrijft wekelijks een column voor Waterlands Weekblad. Was te zien op Binnenste Buiten met een mini-documentaire over de kleinschalige teelt van 50 verschillende soorten heirloom tomaten in Ilpendam. Het tuinhuis waar de workshop plaatsvindt, heeft zij in twee jaar tijd, samen met haar vriend, zelf ontworpen en gebouwd van gebruikte materialen. De wilde tuin van 200 m2 is opgebouwd vanuit permacultuur principes en groeit en ontwikkelt grotendeels vanzelf. Sinds 2018 is er ook een strook met bewerkte grond waarin eenjarige en pioniersplanten een kans krijgen.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved