workshops

Programma 2019

 

Koken met onkruid • wilde lunch - Je wordt ontvangen met kruidenthee en iets lekkers. Ik neem je mee op speurtocht naar vergeten groenten en eetbaar onkruid in mijn eigen 'permacultuur' tuin. Je leert ongeveer twintig eetbare planten, bessen en/of bloemen kennen en proeven. Ik vertel verhalen over de geschiedenis van de plant en welk deel van de plant je op welke manier kunt gebruiken. We bereiden en delen samen een eenvoudige wilde lunch.

Investering: €40,00 per persoon, inclusief kruidenthee, lekkers en lunch. Wanneer je deze workshop combineert met de workshop "Geneeskracht van planten" in de middag, betaal je 65 euro voor de hele dag.

Zondag 10-13 uur: 24 maart, 26 mei, 16 juni, 22 september, 20 oktober, 3 november

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Geneeskracht van planten - Je wordt ontvangen met kruidenthee en iets lekkers. Ik neem je mee op speurtocht naar geneeskrachtige planten in mijn eigen 'permacultuur' tuin. Je leert ongeveer twintig geneeskrachtige planten kennen. Welk deel van de plant is op welke manier bruikbaar? Ik vertel verhalen over de geschiedenis van de plant, het medicinale gebruik vroeger en de practische bruikbaarheid nu. Je maakt zelf een kruidentinctuur, elixer, zalf, kruidenolie of zoiets.

Investering: €30,00 per persoon, inclusief kruidenthee, lekkers en een medicinaal hapje. Wanneer je deze workshop combineert met de workshop "Koken met onkruid - wilde lunch" in de ochtend, betaal je 65 euro voor de hele dag.

Zondag 14-17 uur: 24 maart, 26 mei, 16 juni, 22 september, 20 oktober, 3 november

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Tuinkamerrestaurant - Vegetarische diner met maximaal tien personen aan een gezellige lange tafel. Verrassend, eerlijk, mooi en kleurrijk. Een feest voor alle zintuigen. Dagvers en alles zelfgemaakt. Biologisch, lokaal en puur, zoveel mogelijk uit eigen tuin. Dit bijzondere driegangen diner kost €35,00 per persoon, exclusief drankjes.

Vrijdag 18.30 - 21.30 uur: 22 maart, 24 mei, 14 juni, 20 september, 18 oktober en 1 november Reserveer een plekje aan tafel op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

Kruidenapotheek voor de winter - Hoe kun je kruiden gebruiken bij winterse ongemakken? Je leert kruiden gebruiken bij het maken van huismiddeltjes tegen verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, koude handen, wintertenen en meer. Leer je eigen huisapotheek maken en gebruiken. Deze workshop kost €60,00 per persoon, inclusief kruidenthee, taart, lunch en een wilde planten wandeling.

Zondag 24 november van 10-16 uur Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl

 

 

Voor alle workshops geldt: de groepsgrootte is minimaal acht tot maximaal tien personen, dus schrijf je op tijd in, de schuur is snel vol. Ik werk met biologische, locale producten, waar mogelijk uit eigen tuin. De maaltijden zijn vegetarisch, vegan, lactosevrij, volkoren en vers (zoveel mogelijk zelfgemaakt). Taartjes bak ik met zo min mogelijk gebruik van geraffineerde suikers. In overleg kan ik ook met andere dieetwensen rekening houden. Na afloop ontvang je per mail een informatieblad (pdf) met de besproken planten en/of recepten en foto's.

 

Meld je aan op mevrouwonkruid(at)xs4all.nl ook als je nog iets wilt vragen. Of bel 06 2422 8314

 

Je kunt ook zelf een groep samenstellen van 8-10 personen, of met een groep op een eigen locatie leren wildplukken.

Een kinderfeestje met maximaal 10 kinderen (vanaf 10 jaar ongeveer) behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Locatie:

In de botanische schuur op de Monnickendammerrijweg 29 - 1452PL in Ilpendam.

 

Maaike Pfann yogadocent, tuinder, natuurmens en hobbykok. Maakte zo'n 10 jaar geleden kennis met het Eetbaar Landschap bij Michiel Bussink en is sindsdien in de leer bij verschillende wildplukgidsen als Carla de Bruin van IVN Amstelveen, Ben Brumagne van Forest to Plate en Erwin Flores van Casa Foresta. Ze is gediplomeerd kruidengeneeskundige van het vierjarige opleiding aan het Kruidenrijk en volgde de opleiding Biologisch Dynamische Landbouw aan de Warmonderhof. Is (bestuurs)lid van het Wildplukgilde en van Foodwalks. Schrijft elke maand een column over eetbaar onkruid voor www.paradijsvogelsmagazine.nl - Schrijft wekelijks een column voor Waterlands Weekblad. Was te zien op Binnenste Buiten met een mini-documentaire over de kleinschalige teelt van 50 verschillende soorten heirloom tomaten in Ilpendam. Het tuinhuis waar de workshop plaatsvindt, heeft zij in twee jaar tijd, samen met haar vriend, zelf ontworpen en gebouwd van gebruikte materialen. De wilde tuin van 250 m2 is opgebouwd vanuit permacultuur principes en groeit en ontwikkelt grotendeels vanzelf. Sinds 2018 is er ook een strook met bewerkte grond waarin eenjarige en pioniersplanten weer een kans krijgen.

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved