jaaropleiding

Leven met planten ~ jaaropleiding 2022 ~ vol

 

Leer alles over planten en hoe je ze in het dagelijks leven kunt gebruiken als geneeskruid, vitale voeding, huidverzorging of in huis en tuin.


De opleiding is theoretisch en wetenschappelijk. Je leert kruiden herkennen en determineren in alle seizoenen, in verschillende biotopen. Je leert over

inhoudstoffen van planten en welke functie deze stoffen hebben in je lichaam. Je leert wetenschappelijk onderzoek over de werking van planten en plant-

stoffen lezen en op waarde schatten. We bespreken de signatuurleer en de typologie van planten. Plantfamilies en hun overeenkomstige eigenschappen.

De principes van permacultuur en biologisch dynamisch tuinieren. Over homeostase en de zes stadia van Reckeweg. Ontgiften (detox) met planten.

 

De opleiding is vooral ook heel praktisch. Je leert zelf zalf maken, kruidenthee, tinctuur, massage-olie, een kruidenwikkel, capsules, maceraat, decoct. Maak je eigen shampoo of schoonmaakmiddel. Leer stekken, zaaien en oogsten. Ontdek eetbare bloemen, maak een medicinale pesto of smoothie. Leer koken met onkruid. We zullen samen de -plantaardige- lunch bereiden. Je krijgt handige tips om beter en lekkerder vegan te koken. Leren door te doen! Je krijgt leuke inspirerende kruiden-opdrachten om zelf thuis te doen.

 

De jaaropleiding is bovendien holistisch. Ik zaai mijn kennis en ervaring en begeleid jouw persoonlijke groei met liefde en aandacht. In contact met de natuur leer je jezelf beter kennen, kun je beter voelen wat bij je past. Loslaten en stilstaan, in balans en vitaal zijn. Leer leven met het ritme van de natuur.

Na een winter van stilte en rust kun je in de zomer weer stralen. Ook jij bent natuur. We beleven de seizoenen bewust en staan stil bij jaarfeesten en rituelen. Ontwikkel je gevoel en intuitie. Leer vertrouwen op de oneindige wijsheid van de natuur. En leer hoe je planten de hoofdrol kunt geven in je leven.

 

KLIK HIER VOOR DE PDF MET UITGEBREIDE INFORMATIE OVER DE OPLEIDING (deze pdf bevat oude prijzen en data maar is verder actueel)

 

Globaal elke maand een hele dag plantenles en voor de tussenliggende weken thuisopdrachten waaraan je naar kunnen tijd besteed, ongeveer 2-4 uur per week. Een jaar om te leren, te groeien en te genieten in een inspirerende omgeving, met een kleine groep mensen (maximaal 6 personen) op een prachtige plek.


Jouw investering voor de jaaropleiding "leven met planten" is 899 euro voor 10 lesdagen. Het wilde weekend is facultatief en kost 150 euro.

 

Je kunt de jaaropleiding volgen op zaterdag: 12 februari, 19 maart, 9 april, 23 april, 21 mei, 11 juni, 2 juli, 10 september, 8 oktober en 5 november 2022 van 10-17 uur. (vol)

Of op zondag: 13 februari, 20 maart, 10 april, 24 april, 22 mei, 12 juni, 3 juli, 11 september, 9 oktober en 6 november 2022 van 10-17 uur. (vol)

Of op maandag: 14 februari, 21 maart, 11 april, 25 april, 23 mei, 13 juni, 4 juli, 12 september, 10 oktober en 7 november 2022 van 10-17 uur. (vol)


Het kampeerweekend is op 16 en 17 juli of op 27 en 28 augustus. Je kunt zelf kiezen welk weekend je mee wilt. Dit weekend is facultatief. Het sluit naadloos aan bij de jaartraining en is alleen voor jaartraining studenten toegankelijk. We kamperen in een bos op een eiland, het is geen 'gewone' camping. We bouwen een tent, waarin je ook mag slapen, je leert vuur maken en erop koken, we maken touw, smudge-sticks, een kruidwis, wandelen blootvoets en leven zo dicht mogleijk bij het ritme van de natuur. Ook is er ruimte voor bosbaden, yoga, dans, meditatie, ademtraining en dat wat zich aan. Kortom: leven met planten in de praktijk. Met diep respect voor moeder aarde. Het weekend kost 150 euro pp.


Leven met planten is de jaaropleiding van Maaike Pfann, aka Mevrouw Onkruid. Gediplomeerd kruidengeneeskundige, wildplukgids, buitensportinstructeur,
natuurgids, vegan kok, verhalenverteller, ervaren docent en groepsbegeleider, biologische tomatenboerin en natuurtuinder.
 

jaaropleiding2c
jaaropleiding05b
jaaropleiding07