jaaropleiding

Leven met planten ~ jaaropleiding 2025 

 

Leer alles over planten en hoe je ze in het dagelijks leven kunt gebruiken als geneeskruid, vitale voeding, huidverzorging of in huis en tuin.


De opleiding is theoretisch en wetenschappelijk. Je leert kruiden herkennen en determineren in alle seizoenen, in verschillende biotopen. Je leert over

inhoudstoffen van planten en welke functie deze stoffen hebben in je lichaam. Je leert wetenschappelijk onderzoek over de werking van planten en plant-

stoffen lezen en op waarde schatten. We bespreken de signatuurleer en de typologie van planten. Plantfamilies en hun overeenkomstige eigenschappen.

De principes van permacultuur en biologisch dynamisch tuinieren. Over homeostase en de zes stadia van Reckeweg. Ontgiften (detox) met planten.

 

De opleiding is ook heel praktisch. Je leert zelf zalf maken, kruidenthee, tinctuur, massage-olie, een kruidenwikkel, capsules, maceraat, decoct. Maak je eigen shampoo of schoonmaakmiddel. Leer stekken, zaaien en oogsten. Ontdek eetbare bloemen, maak een medicinale pesto of smoothie. Leer koken met onkruid.
We zullen samen de -plantaardige- lunch bereiden. Potluck style. Je krijgt handige tips om beter en lekkerder vegan te koken. Leren door te doen! Je krijgt leuke inspirerende kruiden-opdrachten om zelf thuis te doen.

 

De jaaropleiding is bovendien holistisch. Ik zaai mijn kennis en ervaring en begeleid jouw persoonlijke groei met liefde en aandacht. In contact met de natuur leer
je jezelf beter kennen, kun je beter voelen wat bij je past. Loslaten en stilstaan, in balans en vitaal zijn. Leer leven met het ritme van de natuur.

Na een winter van stilte en rust kun je in de zomer weer stralen. Ook jij bent natuur. We beleven de seizoenen bewust en staan stil bij jaarfeesten en rituelen. Ontwikkel je gevoel en intuitie. Leer vertrouwen op de oneindige wijsheid van de natuur. En leer hoe je planten de hoofdrol kunt geven in je leven.

 

KLIK HIER VOOR DE PDF MET INFORMATIE OVER EN SFEERBEELD VAN DE OPLEIDING EN LESLOCATIE IN ILPENDAM

 

Globaal elke maand een hele dag plantenles en voor de tussenliggende weken thuisopdrachten waaraan je naar kunnen tijd besteed, ongeveer 2-4 uur per week.
Een jaar om te leren, te groeien en te genieten in een inspirerende omgeving, met een kleine groep mensen (maximaal 8 personen) op een prachtige plek.


Jouw investering voor de jaaropleiding "leven met planten" in 2025 is 1200 euro voor 10 lesdagen. Het wilde weekend is facultatief en kost 200 euro.

 

Je kunt de jaaropleiding volgen:


Op vrijdag: 14 februari, 14 maart, 28 maart, 11 april, 9 mei, 23 mei, 13 juni, 29 augustus, 19 september, 10 oktober en 31 oktober 2025 van 10-17 uur. 

Of op zaterdag: 15 februari, 15 maart, 29 maart, 12 april, 10 mei, 24 mei, 14 juni, 30 augustus, 20 september, 11 oktober en 1 november 2025 van 10-17 uur.


Het wilde 'weekend; is op donderdag 4 en vrijdag 5 juni 2025. Deze tweedaagse is facultatief. Het sluit naadloos aan bij de jaartraining en is alleen voor jaartraining studenten toegankelijk. We kamperen in een bos op een soort van eiland, het is geen 'gewone' camping. We bouwen een tent, waarin je ook mag slapen (je kunt ook in een gewone tent slapen als je dat wilt of onder een tarp), je leert met één enkele lucifer vuur maken en erop koken, we maken touw, een smudge-stick, een kruidwis, we wandelen blootvoets en leven dicht bij het ritme van de natuur. Ook is er ruimte voor bosbaden, yoga, dans, meditatie, ademtraining en dat wat zich aandient. Kortom: leven met planten in de praktijk. Met diep respect voor moeder aarde. Het weekend kost 200 euro pp.


Je kunt je aanmelden voor de jaaropleiding door een mailtje te sturen naar mevrouwonkruid-@-xs4all.nl (de streepjes staan ertussen om spam te voorkomen, haal die er met de hand even uit) plus 200 euro inschrijfgeld te betalen op bankrekening NL63 TRIO 0379 7479 87 op naam van M.D. Pfann in Ilpendam.


Leven met planten is de jaaropleiding van Maaike Pfann, aka Mevrouw Onkruid. Gediplomeerd kruidengeneeskundige, wildplukgids, buitensportinstructeur,
natuurgids, vegan kok, verhalenverteller, ervaren docent en groepsbegeleider, biologische tomatenboerin en natuurtuinder.
 

jaar01
jaar02
jaar03
jaar06
jaar07
jaar08
jaar09
jaar10
jaar11