plantprent

Plantprent, een wonderlijke ontdekking


Plantprent is een woord dat ik zelf heb bedacht. Mijn vader was antiquaar en ik ben opgegroeid met oude prenten. Toen ik in 2020 - na een lange zoektocht via hapa zome en hilarische experimenten tot uiteindelijk plantprent- ontdekte dat je met behulp van een drukpers botanische afdrukken kunt maken van planten was ik zo verwonderd, ik wilde mijn hele tuin wel onder de drukpers leggen om te zien welke vormen en kleuren ik tevoorschijn zou kunnen toveren. Na lang spelen en experimenteren, leerde ik welke planten wel en welke planten niet genoeg pigmenten bevatten om een mooie afdruk te geven. Voor de afdrukken van planten met weinig pigment maakte ik botanische inkt van andere pigment-rijke planten. Die inkt gebruik ik als achtergrondvlak om de plantendelen zonder pigment toch zichtbaar te maken. Omdat het ongebruikelijk is om een waterige inkt te gebruiken op een etspers, zocht ik net zo lang tot ik een oplossing vond om toch met een water-inkt te kunnen drukken.

Workshop plantprent en botanische inkt


Sinds 2023 geef ik ook workshops in het maken van plantprenten en botanische inkt. De workshop duurt van 10-17 uur. Ik werk in kleine groepjes van maximaal 4 personen. In de ochtend bezoeken we een van de laatste papiermolens van Nederland, de Schoolmeester in Westzaan. Daar kopen we mooi ambachtelijk gemaakt papier dat we gebruiken om de plantprenten op te drukken


Dan rijden we naar Ilpendam en leg ik uit hoe je zelf een botanische inkt kan maken. We maken minstens één botanische inkt die we in de middag kunnen gebruiken voor het maken van de plaatprenten. Je weet dan genoeg om thuis zelfstandig plantinkten te maken.


Dan is het tijd voor een (h)eerlijke plantaardige lunch. Ik bereid een soep van verse groenten en wilde planten en kruiden, er is volkoren, tarwevrij zuurdesem brood, glutenvrije crackers, een wilde pesto en een ander zelfgemaakt smeersel van verse ingrediënten. Een kleine salade met eetbare bloemen maakt de wilde maaltijd compleet.


In de middag gaan we plantprenten drukken op 4 verschillende manieren. Met een etspers, met een linopers, met een pastamachine en met een gelli plate. Je drukt op A6, A5 en A4 formaat en gaat aan het eind van de dag met een mooie collectie zelfgemaakte plantprenten naar huis.


Prijs: 150 euro inclusief lunch, kruidenthee, lekkers en alle materialen.


Data: woensdag 8 mei (vol), donderdag 9 mei (nog 4 plekken), vrijdag 10 mei (vol)