mevrouw

Als kind al stopte ik madeliefjes in mijn mond, zoog de honing uit dovenetelbloemen en knabbelde op zuring-stokken. Het stadse leven op vier hoog achter en een loopbaan als grafisch ontwerper / fotograaf zorgden tijdelijk voor een andere focus.

Sinds ik in Waterland in een huis met tuin woon, is mijn groene bloed weer gaan stromen, een opleiding kruidengeneeskunde en biologische landbouw wakkerden het vuur verder aan. Opmerkelijk vond ik het dat juist de onkruiden die ik in de groentetuin wegschoffel, in de kruidengeneeskunde gebruikt worden als medicijn.


Na mijn eerste wildplukwandeling met Michiel Bussink kwam ik erachter dat veel onkruid behalve gezond ook heel lekker kan zijn. Sinds 2011 organiseer ik als 'Mevrouw Onkruid' culinaire wildplukwandelingen en geef ik cursussen en workshops over natuurlijk leven met planten: wildplukken, kruidengeneeskunde, het zelf maken van allerlei kruidenproducten, plantaardig eten en koken met onkruid.


Naast wildplukker ben ik yogadocent, kruidenvrouw en (moes)tuinier. In een koude kas in Waterland heb ik in 2013 en 2014 vijftig verschillende soorten heirloom tomaten geteeld. Het programma Binnenstebuiten heeft een filmpje gemaakt over deze mooie tijd: "Heel veel tomaten in Ilpendam". Ik oogst wilde planten uit de natuur en uit mijn (op permacultuur gebaseerde) kruiden/moestuin. Ik droog en verwerk de kruiden tot bijvoorbeeld kruidenthee, likeur, jam, taart, tinctuur, zalf, huidolie of vitaliserende elixer.


Klik op de link om de onderstaande artikelen te lezen:

"Koken met onkruid" in Dichtbij.

"Dit kan je óók met onkruid doen" op RTV NH.

"Wat doe je met je tijd?" artikel in Flow magazine.


Voor het online magazine Paradijsvogels schreef ik een tijdlang elke maand een column over onkruid.